Link

Chissey-en-Morvan, Bourgogne
filosofie op het Franse platteland jaarlijks in het voor- en najaar

De cursussen zijn bedoeld voor liefhebbers van filosofie. Houdt u van lekker en gezellig eten, stille wandelingen en Romaanse kunst dan zal ook de context van de cursus u zeker aanspreken.

Chissey-en-Morvan (600 km van Maastricht) is een dorp met nog geen 300 inwoners. Het ligt aan de rand van een beschermd natuurpark (Parc Regional du Morvan). Midden in deze weldadige rust geven wij filosofieonderwijs. Wij zijn ervaren docenten en houden van ons vak. Het weekprogramma (± 30 uur) bestaat uit voordrachten, tekstlezingen, discussies en gesprekken. Daarnaast is er tijd voor film, wandelingen en excursies. En we tafelen op zijn Frans: feestelijk.

Wij kunnen gebruikmaken van une salle de fête als leslokaal, eetgelegenheid en bioscoop. Bij de (warme) lunch en de diners maakt u kennis met de cuisine familiale van de Bourgogne en de mediterrane kookkunst in de interpretatie van Paula Gruppelaar. In de afgelopen jaren heeft zij eerst onze Franse kokkin Michelle Chagnot geholpen en zo de kneepjes van de lokale keuken geleerd. In Antwerpen werkte zij in een bistrot waar zij veel taarten heeft gebakken. Nu woont zij in Italië en leert zij de Italiaanse smaken. Sinds 2015 roert zij in haar eentje in onze pannen. Het kleurrijke menu zal bestaan uit allerlei soepen en quiches, kip van de boer, veel vis, enkele Franse klassiekers, zeker allerlei zomerse Italiaanse salades (Ottolenghi! Polpo!), natuurlijk kazen en kaasjes, veel fruits en fraaie taarten en andere lekkernij. Wij kopen zoveel mogelijk biologisch in en houden rekening met wie geen of weinig vlees eet. Wij zorgen ervoor dat er goede wijn op tafel staat. Tijdens de lessen krijgt u koffie of thee en altijd iets om te snoepen.

Als er geen lessen zijn kunt u in de directe omgeving heerlijk wandelen in het heuvellandschap of met eigen vervoer, eventueel samen met medecursisten, uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Autun, Vezelay, Fontenay, Beaune, Dijon, Chalon-sur-Saône of Bibracte. In een klein uurtje bent u met de auto midden in de Côte d’or waar u zowel in de grote wijnhuizen als bij wat kleinere boeren wijn kunt proeven en kopen.

 

Vézelay St. Madeleine | Montbart Abbaye de Fontenay | Autun St. Lazare | Tournus St. Philibert | Autun Porte d'Arroux

Wij reserveren, op uw verzoek, kamers in het lokale hotel of in de chambres d’hôtes in of in de buurt van Chissey-en-Morvan (zie: verblijf). U kunt natuurlijk ook een gîte huren of kamperen.

 


WEET & DURF
Deventer
0570 644364
J.Gruppelaar@kpnplanet.nl